spot_img
VESTIDruštvoDRŽAVNA POMOĆI ZA LEČENJE U INOSTRANSTVU? Novca ima, ali kako se dolazi...

DRŽAVNA POMOĆI ZA LEČENJE U INOSTRANSTVU? Novca ima, ali kako se dolazi do ove pomoći? Jasna procedura i mnogo papira

U Srbiji trenutno stotine dece i odraslih pokušavaju da sakupe novac za lečenje u inostranstvu. Svakodnevno smo svedoci humanitarnih akcija širom naše zemlje, a neretko i naši sugrađani pozivaju u pomoć kako bi se obezbedio neophodan novac za lečenje od teških bolesti za koje naš zdravstveni sistem nema odgovor. Pored poznatih SMS kampanja, licitacija ili dobrovoljnih priloga i uplata putem namenskih žiro računa, neki od njih pomoć mogu dobiti i od države.

Tako, na primer, prošle godine u stranim zemljama se o trošku države lečilo 17 pacijenata, a na dijagnostičko ispitivanje poslato je 76 uzoraka. Rebalansom budžeta za 2022. godinu za lečenje u inostranstvu predviđena je suma od 402 miliona dinara za Budžetski fond Ministarstva zdravlja, a 760.000 dinara za RFZO. U Predlogu Zakona o budžetu za 2023. planira se izdvajanje od 333 miliona dinara za Budžetski fond Ministarstva zdravlja, a za lečenje u inostranstvu RFZO planira da utroši 760.000 dinara, navodi se u Finansijskom planu ove institucije za 2023.

Novca ima, ali kako se dolazi do ove pomoći…

Pixabay

Korak po korak

Prema važećem zakonu, zahtevi za dodelu sredstava odmah se dostavljaju lekarskom veću i razmatraju se prioritetno, ali ne postoji propisan rok za donošenje konačne odluke, kažu u Ministarstvu zdravlja, i to je kočnica u čitavom lancu, a lanac je poprilično dug. I to za mnoge predstavlja veliki problem jer nemaju vremena ili upornosti da prođu dug proces.
Prva stanica pacijentima kojima je neophodno lečenje i dijagnostika van zemlje jeste Republički fond za zdravstveno osiguranje. Ovaj fond finansira lečenje i dijagnostiku retkih genetskih bolesti u inostranstvu samo ukoliko potrebne usluge nisu dostupne u Srbiji. Na njegovom sajtu postoji lista oboljenja, stanja i povreda koji mogu da budu osnov za upućivanje. Među njima su bolesti srca, krvnih sudova, pluća, pojedini oblici kancera – leukemije i anemije, kao i neke oftalmološke i neurološke bolesti. Pacijent može da bude poslat u inostranstvo i na transplantaciju.

Pixabay

Uslovi upućivanja u inostranstvo na lečenje ili dijagnostiku propisani su Pravilnikom Ministarstva zdravlja. Osnovni uslov je da pacijent poseduje važeću zdravstvenu knjižicu. Na zahtev pacijenta, postupak za upućivanje u inostranstvo o trošku RFZO-a pokreće zdravstvena ustanova u Srbiji i to mora biti ustanova tercijarnog tipa, odnosno regionalna, pokrajinska ili republička bolnica. Prvi korak je pribavljanje mišljenja lekarskog konzilijuma u kojem se tvrdi da su iscrpljene sve mogućnosti u Srbiji i predlaže lečenje u inostranstvu. Potom se prijava šalje poštom ili predaje lično na pisarnici RFZO-a, koja se nalazi na adresi: Jovana Marinovića 2, Beograd. Ova prijava treba da sadrži popunjen zahtev za upućivanje na lečenje u inostranstvu (koji je dostupan na sajtu RFZO-a), kompletnu medicinsku dokumentaciju o lečenju u Srbiji, kao i mišljenje lekarskog konzilijuma.
Kada RFZO da pozitivan odgovor, preostaje još jedan korak: potvrda zdravstvene ustanove da će primiti pacijenta, odnosno da će uraditi dijagnostiku retke genetske bolesti, s datumom početka lečenja.

Ako odbiju…

Pacijenti čije zahteve RFZO odbije, mogu se prijaviti za sredstva iz Budžetskog fonda Ministarstva zdravlja za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koji se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji. Prijava se podnosi na pisarnici Ministarstva zdravlja, na adresi: Nemanjina 22–26, poštom ili lično, s naznakom „za Budžetski fond”. Uz zahtev je potrebno priložiti odbijenicu RFZO-a, kompletnu medicinsku dokumentaciju o lečenju u Srbiji i predlog triju lekara odgovarajuće specijalnosti zdravstvene ustanove u kojoj se pacijent leči. Lekarski predlog, pored dijagnoze, treba da sadrži i razloge za lečenje u inostranstvu, predlog ustanove u kojoj bi se lečenje nastavilo van zemlje, kao i profakturu inostrane zdravstvene ustanove s procenom troškova i dužine lečenja.
Ne postoji formular za zahtev, dovoljno je da ga pacijenti svojeručno napišu i prilože sa ostalom dokumentacijom. Potom lekarsko veće, koje saziva ministar zdravlja, predlaže ministru da li je opravdano odobriti sredstva, a ministar je taj koji donosi odluku o dodeli sredstava.

 

Gde se lečiti

Na sajtu RFZO-a postoji spisak 64 inostrane bolnice u kojima država može da pokrije troškove lečenja. Među njima su klinike u Nemačkoj, Francuskoj, Rusiji, Češkoj, Izraelu i još nekim zemljama. Vredi istaći da su pribavljanje mišljenja i traženje klinike gotovo uvek obaveza pacijenata, jer dosadašnje iskustvo pokazuje da je malo lekara voljno da se uključi u taj proces.

Pančevac/D. Kožan

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

ŠANSA ZA JEFTINIJE ZAGREVANJE RADIJATORA Prijave na gradski konkurs do prve nedelje decembra! Uslov loše grejanje i sloga stanara!

Stambene zajednice imaju šansu da se do prve nedelje decembra prijave na gradski konkurs i da postanu kandidati za dobijanje novca za poboljšanje daljinskog...

TRENING CENTRA U MŠ PANČEVO Novih 16 radionica, učionica i amfiteatar sa modernom opremom

Kamen temeljac trening centra u Mašinskoj školi Pančevo površine oko 1.900 kvadrata i vrednosti dva miliona evra položili su prethodne nedelje direktorka Kancelarije za...

TREBA KAŽNJAVATI POČINIOCE Atari u plamenu je šteta koju treba smesta sprečiti! Brojne su posledice izgorelog zemljišta

Upaljene njive u atarima južnog Banata su slika koja se ponavlja iz godine u godinu. Veliko je pitanje dokle će zemljište moći da podnosi...

AKCIJA PANČEVCA I UDRUŽENJA LJUBIMCI: Ne kupuj – udomi Crnče i mišiće sa Strelišta

Društvo prijatelja životinja „Ljubimci” i „Pančevac” organizuju akciju pod sloganom „Ne kupuj – udomi”. Svake nedelje biće predstavljeni ljubimci za besplatno udomljavanje, to jest...

GRADSKA BIBLIOTEKA PANČEVO: Promocija romana „Mesto mleka pilula“ 17. novembra

Promocija romana „Mesto mleka pilula“ autora Miloša Tome biće upriličena u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo u petak, 17. novembra, od 19 sati. O delu će...