Ukoliko imate problema sa suvim kašljom usled prehlade, korona virusa ili alergijske reakcije – setite se samo recepta za „zagorelo“ mleko koje su pravile naše bake i majke.
Karamelizovan šećer, mleko i mast – to je stari recept koji su zabrinute majke spremale svaki put kada bismo počeli da kašljemo, osećamo prve simptome gripe.
Postoje 3 načina da napravite ovaj napitak:
1. Šećer, mleko i mast (svinjska ili guščija)
U limeno lonče karamelizujete 2 kašičice šećera, a onda dok to još vri, dodate mleko pa mešate dok se šećer ne rastopi. Kad sipate u šolju, dodate i kašičicu masti (svinjske ili guščije) i mlako pijete polagano. Ukus nije loš, ako se doda svinjska mast.
2. Mleko, mast i med
Mleko se zagreje do ključanja, a onda se doda mast. Kada se napitak prohladi, doda se kašika meda i pije se pred spavanje. Ako osećate groznicu, najbolje je da se lepo umotate u ćebe i zaspite odmah posle ovog napitka.
3. Šećer, mleko i grančica žalfije
Šećer se karamelizuje, a onda se doda mleko. Dok mleko još vri, u njega se stavi grančica žalfije pa se nakon par minuta skida s ringle, procedi se i pije se dok je još topao napitak.
(Pančevac/Stil)