spot_img
PANČEVOPolitika i DruštvoDOKTOR MIROSLAV TEPŠIĆ O BRIGI O STARIMA Sve je manja uloga porodice,...

DOKTOR MIROSLAV TEPŠIĆ O BRIGI O STARIMA Sve je manja uloga porodice, a još je nedovoljna i nemoćna uloga države

Pružanje hitne medicinske pomoći akutno obolelim i životno ugroženim pacijentima nisu isključive aktivnosti jedne urgentne službe kao što je naša.
Sve više nam se obraćaju stariji sugrađani koji nisu u mogućnosti da obezbede svoje životne i zdravstvene potrebe zbog ograničene pokretljivosti ili nekog hroničnog zdravstvenog stanja. S jedne strane, ovi pozivi dosta govore o manjkavostima organizacije sistema zdravstvene zaštite, a s druge strane, upozoravaju nas na rastući problem starenja stanovništva i svih posledica koje iz toga proističu.
Domovi zdravlja ispunjavaju svoju ulogu kada je u pitanju zdravstvena zaštita mlađe i radno aktivne populacije, a značajan doprinos daju i u preventivnim aktivnostima.
Nažalost, bitan nedostatak takvog sistema zdravstvene zaštite je manjak mobilnosti i neadekvatna zdravstvena nega pacijenata vezanih za krevet.
Hitna pomoć nije prava adresa za rešavanje ovih problema iako se njoj mnogi obraćaju – valjda motivisani imidžom službe „na točkovima”. Naše osoblje ima utisak da toj kategoriji sugrađana zapravo nedostaje adekvatna nega i da, kao posledica zanemarenosti, nastaju svi oni zdravstveni problemi povezani s manjkom kretanja, ishrane i higijene. Kao društvo se nalazimo u očiglednom rascepu kojem je doprinela sve manja uloga porodice, a još uvek nedovoljna i nemoćna uloga države u pogledu brige o starijima. Na lokalu imamo pozitivne primere angažovanja gerontodomaćica i nekoliko lekara opšte medicine koji brinu o teško pokretnim sugrađanima. Ali jasno je da bez jače finansijske potpore i šireg organizacionog okvira ovo predstavlja kap u moru stvarnih potreba.
Vredno je spomenuti primere nekih zemalja koje imaju razvijene sisteme zdravstvene i socijalne zaštite i koje se rukovode potrebama starijeg stanovništva. Možda naša ekonomska moć nije velika, ali ovi modeli organizacije mogu biti dobar osnov za rešenja primerena i našim mogućnostima. Velika većina građana starijeg doba i u razvijenim zemljama sve više želi da boravi u sopstvenom domu, što zahteva veću brojnost medicinskih sestara i negovatelja na terenu. Neke zemlje finansijski stimulišu i članove porodice da neguju roditelje iz ekonomskih razloga. Zanimljivi su primeri stambenih kompleksa prilagođenih starijoj populaciji s prostorijama za druženje i personalom koji im je na usluzi. U pojedinim državama se grade vrtići i stanovi za mlade bračne parove u blizini stambenih jedinica prilagođenih starijem životnom dobu, a sve s ciljem veće socijalizacije ove kategorije građana. Porodice i ustanove za smeštaj starijih lica imaju i dalje važne uloge, ali više pažnje ubuduće treba posvetiti i nekim drugim oblicima socijalne i zdravstvene zaštite.
(Pančevac)

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

ŠANSA ZA JEFTINIJE ZAGREVANJE RADIJATORA Prijave na gradski konkurs do prve nedelje decembra! Uslov loše grejanje i sloga stanara!

Stambene zajednice imaju šansu da se do prve nedelje decembra prijave na gradski konkurs i da postanu kandidati za dobijanje novca za poboljšanje daljinskog...

TRENING CENTRA U MŠ PANČEVO Novih 16 radionica, učionica i amfiteatar sa modernom opremom

Kamen temeljac trening centra u Mašinskoj školi Pančevo površine oko 1.900 kvadrata i vrednosti dva miliona evra položili su prethodne nedelje direktorka Kancelarije za...

TREBA KAŽNJAVATI POČINIOCE Atari u plamenu je šteta koju treba smesta sprečiti! Brojne su posledice izgorelog zemljišta

Upaljene njive u atarima južnog Banata su slika koja se ponavlja iz godine u godinu. Veliko je pitanje dokle će zemljište moći da podnosi...

AKCIJA PANČEVCA I UDRUŽENJA LJUBIMCI: Ne kupuj – udomi Crnče i mišiće sa Strelišta

Društvo prijatelja životinja „Ljubimci” i „Pančevac” organizuju akciju pod sloganom „Ne kupuj – udomi”. Svake nedelje biće predstavljeni ljubimci za besplatno udomljavanje, to jest...

GRADSKA BIBLIOTEKA PANČEVO: Promocija romana „Mesto mleka pilula“ 17. novembra

Promocija romana „Mesto mleka pilula“ autora Miloša Tome biće upriličena u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo u petak, 17. novembra, od 19 sati. O delu će...