spot_img
SvetRAT U UKRAJINI 285. DAN! Komandant „Ahmata“: Ruska vojska napreduje na frontu...

RAT U UKRAJINI 285. DAN! Komandant „Ahmata“: Ruska vojska napreduje na frontu u LNR i DNR! Kijev: Raketni napadi na Krivi Rog

Najoštrije borbe na istoku zemlje. Ukrajinske snage tvrde da su oborile ruski helikopter Ka-52. Moskva navodi da je u Donjeckoj oblasti oboren ukrajinski Su-25. Kijev je saopštio da su tokom noći raketirani gradovi Krivi Rog i Nikopoljski okrug u Dnjepropetrovskoj oblasti. SAD navode da traže načine da Rusiju proglase „zemljom sponzorom terorizma“.

12:33

Vazdušna opasnost proglašena je u većini regiona Ukrajine, pokazuju podaci onlajn mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.
Sirene za uzbunu su se oglasile u Kijevskoj, Žitomirskoj, Vinickoj, Čerkaskoj, Odeskoj, Kirovogradskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj, Sumskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, kao i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti koje su pod kontrolom ukrajinskih snaga.
12:04

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, sledi iz podataka sa onlajn karte vazdušnih opasnosti ukrajinskog Ministarstva za digitalizaciju.
11:59

Ruska vojska u potpunosti drži inicijativu na svim deonicama linije borbenog kontakta u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici i postepeno napreduje, izjavio je u ponedeljak komandant specijalnog odreda „Ahmat“ Apti Alaudinov.
„Danas je inicijativa potpuno u rukama Ministarstva odbrane Rusije, grupe ‘Vagner’, specijalnog odreda ‘Ahmat’, odnosno svih odreda koji se bore duž cele linije kontakta“, rekao je Alaudinov za televizijski kanal „Rusija 1“.
Prema njegovim rečima, pored Artjomovska, ruska vojska napreduje i ka Soledaru, kao i u pravcu Kremene, Svatova i Černopopovke.

11:56
Služba bezbednosti Ukrajine saopštila je da se sprovode „kontraobaveštajne aktivnosti“ na objektima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u Poltavskoj oblasti.
„Radi se o Mgarskom Spaso-preobraženskom muškom manastiru poltavsko-mirgorodske eparhije i eparhijskoj upravi kremenčuške i lubenske eparhije UPC“, saopštila je SBU na svom Telegramu.
Napominje se da pripadnici policije vrše inspekciju teritorije i prostorija kako bi „pronašla lica koja su možda umešana u protivpravna dejstva na štetu državnog suvereniteta Ukrajine i pronalaženja zabranjenih predmeta“.
11:08
Sankcije protiv Rusije nanose štetu Evropljanima, uključujući i ekonomiju Nemačke, to je očigledno, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Bilo bi neprofesionalno, verovatno, prećutkivati štetu koju sankcije nanose evropskim zemljama. Imam u vidu segmente sankcija koje su Evropljani i Evropska unija uveli protiv nas. To naši stručnjaci odlično znaju, kao i stručnjaci u Briselu i Berlinu“, rekao je Peskov.
Nemački kancelar Olaf Šolc je u tekstu za evropsko izdanje lista „Foreign Affairs“ izjavio da efikasnost sankcija protiv Rusije sve više raste, a da su EU i NATO jači nego ikada ranije.
11:00

Rusija priprema odgovor Zapadu na uvođenje ograničenja cena ruske nafte, a jedno je očigledno – Moskva neće priznati tu odluku, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Odluke se pripremaju, ali, razume se, jedno je očigledno – nikakve gornje granice (cena nafte) nećemo priznavati“, rekao je Peskov.
Naftne sankcije zapadnih zemalja stupile su na snagu u ponedeljak. Evropska unija prestaje da kupuje rusku naftu koja se prevozi morem, a zemlje „Velike sedmorke“, Australija i Evropska unija uvode ograničenje cena nafte koja se prevozi morem od 60 dolara po barelu.

10:45
Artiljerci pucaju iz samohodnog topovskog sistema 2S7 Pion u zoni specijalne vojne operacije – Sputnik Srbija, 1920,
Ruska vojska oborila „suhoj“, „mig“ i dva helikoptera Mi-8

08:45

Devet osoba je poginulo, a 15 je ranjeno u ukrajinskom granatiranju hostela u Alčevsku u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštilo je Ministarstvo za izgradnju i stanovanje LNR.
„Oružane snage Ukrajine su rano ujutru 5. decembra granatirale Alčevsk iz američkog višecevnog raketnog sistema HIMARS. Na grad je ispaljeno šest raketa““, navedeno je u saopštenju.

07:17

Ukrajinske vlasti saopštile su da su tokom noći raketirani gradovi Krivi Rog i Nikopoljski okrug u Dnjepropetrovskoj oblasti, preneo je Ukrinform. Načelnik vojne administracije Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko tvrdi u objavi na Telegramu da su ruske snage gađale industrijsko preduzeće u Krivom Rogu i da je jedna osoba poginula, a tri povređene.Dodao je da je tokom noći gađano i mesto u Nikopoljskom okrugu.

(Pančevac/RTS/Sputnik)

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

ŠANSA ZA JEFTINIJE ZAGREVANJE RADIJATORA Prijave na gradski konkurs do prve nedelje decembra! Uslov loše grejanje i sloga stanara!

Stambene zajednice imaju šansu da se do prve nedelje decembra prijave na gradski konkurs i da postanu kandidati za dobijanje novca za poboljšanje daljinskog...

TRENING CENTRA U MŠ PANČEVO Novih 16 radionica, učionica i amfiteatar sa modernom opremom

Kamen temeljac trening centra u Mašinskoj školi Pančevo površine oko 1.900 kvadrata i vrednosti dva miliona evra položili su prethodne nedelje direktorka Kancelarije za...

TREBA KAŽNJAVATI POČINIOCE Atari u plamenu je šteta koju treba smesta sprečiti! Brojne su posledice izgorelog zemljišta

Upaljene njive u atarima južnog Banata su slika koja se ponavlja iz godine u godinu. Veliko je pitanje dokle će zemljište moći da podnosi...

AKCIJA PANČEVCA I UDRUŽENJA LJUBIMCI: Ne kupuj – udomi Crnče i mišiće sa Strelišta

Društvo prijatelja životinja „Ljubimci” i „Pančevac” organizuju akciju pod sloganom „Ne kupuj – udomi”. Svake nedelje biće predstavljeni ljubimci za besplatno udomljavanje, to jest...

GRADSKA BIBLIOTEKA PANČEVO: Promocija romana „Mesto mleka pilula“ 17. novembra

Promocija romana „Mesto mleka pilula“ autora Miloša Tome biće upriličena u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo u petak, 17. novembra, od 19 sati. O delu će...