spot_img
SvetRAT U UKRAJINI Putin se obratio javnosti zbog pobune Prigožina: Ovo je...

RAT U UKRAJINI Putin se obratio javnosti zbog pobune Prigožina: Ovo je izdaja i nož u leđa VIDEO

Rat u Ukrajini danas je ušao u 486. dan. Osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin optužio je juče ruski vojni vrh da je napao Vagnerov vojni kamp i ubio veliki broj njegovih boraca. Zbog toga su ruske vlasti pokrenule krivični postupak protiv njega, zbog podsticanja na oružanu pobunu. U Moskvi su pojačane mere bezbednosti, a pripadnici Vagnera su ušli u Rostov, gde su opkolili sedište Južnog vojnog okruga.

Obraćanje Vladimira Putina
Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da ova opasnost mora biti uklonjena, i da je pobuna pokušaj uništavanja Rusije iznutra. Kako je rekao, obraća sa se onima koji su prevarom ili pod pretnjama uvučeni u avanturu oružane pobune.

– Ovo je izdaja svih koji se bore na frontu, ovo je nož u leđa našim trupama i građanima Rusije. Intrige su dovodile i u Prvom svetskom ratu do velikih prevrata, i to je rezultiralo tragedijom u kojoj su Rusi bili žrtve – rekao je Putin.

On kaže da neće dozvoliti ponavljanje grešaka iz prošlosti, i da će braniti otadžbinu.

Putin je borce „Vagnera“ koji se bore u Ukrajini nazvao herojima, a njihovo ime i slavu izdali su oni, kako je rekao, koji su organizovali oružanu pobunu.

– Ovo je izdaja. Mi se borimo protiv anarhije i kapitulacije. Ova pobuna je smrtonosni udarac za nas, i za sve naše ljude. Mere koje ćemo preduzeti biće veoma oštre, i svi odgovorni će biti izvedeni pred lice pravde – kazao je predsednik Rusije.

Putin ističe da su sve bezbednosne službe dobile naređenja, i da je situacija u Moskvi sigurna, ali je u Rostovu situacija komplikovana.

– Kao glavnokomandujući, ali i građanin Rusije, činim sve da uspostavimo red. Oni koji su se pobunili su izdali Rusiju, i pozivam ih da prestanu da uzimaju učešće u oružanom konfliktu – rekao je on.

Rusko MO poručilo „Vagnerovcima“: Zavedeni ste u zločinačku avanturu Prigožina
Ministarstvo odbrane (MO) Ruske Federacije saopštilo je da su borci „Vagnera“ zavedeni u zločinačku avanturu i pozvalo ih da odbiju da učestvuju u oružanoj pobuni.

– Apelujemo na borce jurišnih odreda Vagnera. Zavedeni ste u Prigožinovu zločinačku avanturu i učešće u oružanoj pobuni. Mnogi vaši drugovi iz nekoliko odreda već su shvatili svoju grešku tražeći pomoć u obezbeđivanju mogućnosti da se bezbedno vrate na svoja stalna mesta razmeštaja.

Oni su istakli da je svim borcima i komandantima koji su se prijavili već pružena sva neophodna pomoć.

– Molimo vas da pokažete razboritost i što pre stupite u kontakt sa predstavnicima ruskog Ministarstva odbrane ili agencija za sprovođenje zakona. Garantujemo svima bezbednost – istakli su u Ministarstvu odbrane.

Prigožin: Ne verujte ruskoj državnoj televiziji
Jevgenij Prigožin je pozvao Ruse da ne veruju šta im govore na državnoj televiziji.

– Kada vam kažu da je privatna vojna kompanija Vagner ometala rad i da se zbog toga nešto na frontu srušilo… stvari na frontu se nisu srušile iz tog razloga – rekao je on u novom videu objavljenom na Telegramu.

– Izgubljena je ogromna teritorija. Poginulo je vojnika, tri, četiri puta više nego što piše u dokumentima koji su predočeni vrhu – dodao je on.

Peskov: Putin se uskoro obraća javnosti
Savetnik ruskog predsednika Dmitrij Peskov saopštio je da će se Vladimir Putin uskoro obratiti javnosti.

Prigožin: Oborili smo ruski helikopter
Jevgenij Prigožin objavio je kasno sinoć audio poruku na Telegramu i tvrdi da su njegove snage oborile ruski vojni helikopter.

– Kada je helikopter otvorio vatru na kolonu civila, oborile su ga Vagnerove jedinice – rekao je Prigožin u audio poruci, ali nije otkrio gde se to navodno dogodilo.

Za sada nema nikakvih potvrda njegovih reči.

U Voronježu otkazani masovni događaji

Vlasti Voronješke oblasti odlučile su da otkažu sve predstojeće masovne događaje, objavio je na Telegramu guverner regiona Aleksandar Gusev.

– Doneli smo odluku da otkažemo sve predstojeće masovne događaje u regionu Voronjež. Situacija je stabilna. Sve službe rade kao i obično – napisao je on.

Prigožin se sastao sa ruskim generalima
Na pro-Vagnerovom Telegram kanalu pojavio se snimak koji prikazuje Jevgenija Prigožina kako razgovara sa ruskim generalima u vojnom štabu u Rostovu na Donu.

Na snimku se čuje kako Prigožin govori da će njegovi ljudi blokirati Rostov na Donu i krenuti ka Moskvi ako na razgovore ne dođu ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i general Valerij Zalužni.

Na snimku se vidi i da Prigožin razgovara sa zamenikom ruskog ministra odbrane, generalom Junus-Bekom Jevkurovim.

Jevkurov je nama poznatiji po tome što je komandovao ruskim borcima koji su 12. juna 1999. godine krenuli na marš od 500 kilometara iz Ugljevika ka Kosovu i Metohiji, i obezbedili aerodrom u Prištini.

Surovikin pozvao „Vagnerovce“ da se zaustave

General Sergej Surovikin pozvao je Vagnerove borce da polože oružje.

– Neprijatelj samo čeka da se politička situacija u našoj zemlji pogorša. Pogrešno je igrati neprijatelju na ruku u ovim teškim vremenima – rekao je Surovikin, držeći automatsku pušku na kolenu.

– Učinite to pre nego što bude kasno. Povinujte se volji i nalogu predsednika Ruske Federacije, kog je izabrao narod. Zaustavite kolone i vratite ih na stalne položaje – dodao je Surovikin.

Antiterorističke mere u Moskvi

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin je potvrdio da se preduzimaju protivterorističke mere za jačanje bezbednosti u ruskoj prestonici.

On je dodao da će biti sprovedene i dodatne provere na putevima, prenosi Rojters.

FSB pozvao pripadnike Vagnera da uhapse Prigožina
Izjave i postupci Jevgenija Prigožina, osnivača Vagnera, u stvari su pozivi na početak oružanog građanskog sukoba, saopštio je u subotu centar za odnose sa javnošću FSB Rusije.

– Prigožinove izjave i radnje su u stvari pozivi na početak oružanog građanskog sukoba na teritoriji Ruske Federacije i ubod su nožem u leđa ruskim vojnicima koji se bore protiv profašističkih ukrajinskih snaga.

Ministarstvo je takođe navelo da izjave o udarima ruskog Ministarstva odbrane na „Vagner“ nisu tačne i da su provokacija.

– Sve informacije koje su objavljene na društvenim mrežama o raketnim napadima koje je Ministarstvo odbrane Rusije navodno izvršilo na pozadinske jedinice Vagnera su netačne i predstavljaju informacionu provokaciju – saopštio je centar za odnose sa javnošću FSB.

Pored toga, borci Vagnera su pozvani da odbiju da izvrše Prigožinova naređenja, kao i da ga pritvore.

– Pozivamo borce Vagnera da ne prave nepopravljive greške, da prekinu bilo kakve nasilne akcije protiv ruskog naroda, da ne izvršavaju Prigožinova zločinačka i izdajnička naređenja i da preduzmu mere za njegovo pritvaranje – saopštila je FSB.

UŽIVO 485. DAN RATA U UKRAJINI Ruska vojska uništila ukrajinsko skladište municije i tehnike! U Kursku dva puta delovala PVO

(Pančevac/Novosti)

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

ŠANSA ZA JEFTINIJE ZAGREVANJE RADIJATORA Prijave na gradski konkurs do prve nedelje decembra! Uslov loše grejanje i sloga stanara!

Stambene zajednice imaju šansu da se do prve nedelje decembra prijave na gradski konkurs i da postanu kandidati za dobijanje novca za poboljšanje daljinskog...

TRENING CENTRA U MŠ PANČEVO Novih 16 radionica, učionica i amfiteatar sa modernom opremom

Kamen temeljac trening centra u Mašinskoj školi Pančevo površine oko 1.900 kvadrata i vrednosti dva miliona evra položili su prethodne nedelje direktorka Kancelarije za...

TREBA KAŽNJAVATI POČINIOCE Atari u plamenu je šteta koju treba smesta sprečiti! Brojne su posledice izgorelog zemljišta

Upaljene njive u atarima južnog Banata su slika koja se ponavlja iz godine u godinu. Veliko je pitanje dokle će zemljište moći da podnosi...

AKCIJA PANČEVCA I UDRUŽENJA LJUBIMCI: Ne kupuj – udomi Crnče i mišiće sa Strelišta

Društvo prijatelja životinja „Ljubimci” i „Pančevac” organizuju akciju pod sloganom „Ne kupuj – udomi”. Svake nedelje biće predstavljeni ljubimci za besplatno udomljavanje, to jest...

GRADSKA BIBLIOTEKA PANČEVO: Promocija romana „Mesto mleka pilula“ 17. novembra

Promocija romana „Mesto mleka pilula“ autora Miloša Tome biće upriličena u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo u petak, 17. novembra, od 19 sati. O delu će...