spot_img
MagazinNAJUKUSNIJA PEČENA BUNDEVA KOJU STE PROBALI: Možete pripremiti slatku i slanu verziju...

NAJUKUSNIJA PEČENA BUNDEVA KOJU STE PROBALI: Možete pripremiti slatku i slanu verziju RECEPT

Jesenju sezonu uvek povezujemo sa ušuškanim ambijentom, toplim napicima, te poslasticama iz rerne čiji neodoljivi miris se širi po celoj kući. Pored jabuka i kestenja, jedna od jesenjih namirnica koju najčešće pripremamo na ovaj način svakako je bundeva, koja ne samo da je jako zdrava, već i vrlo ukusna.

Ona se može koristiti za pravljenje raznih pita, karija, humusa i potaža, ili jednostavno konzumirati u pečenom obliku uz dodatak raznih umaka i preliva. Kombinovanjem različitih ukusa i tekstura od ove jednostavne namirnice lako možete napraviti uzbudljiv gastro doživljaj i svaki put kreirati novu i nesvakidašnju kombinaciju ukusa.

Zbog toga smo danas za vas izdvojili nekoliko brzih i lakih recepata sa pečenom bundevom – u slanoj i slatkoj varijanti. Vi ćete sami odlučiti koja varijanta vam je najdraža, ali mi vam svakako savetujemo da isprobate sve!

Osnovni recept za slanu verziju

Pre nego što krenete sa pripremom ovih jela, važno je da znate da je za pečenje najbolje koristiti hokaido ili muskatnu bundevu – koru nije potrebno guliti. Samo prepolovite bundevu po dužini, kašikom odstranite semenke, a onda je isecite na kriške ili komade željene veličine. Rasporedite po plehu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Prelijte susamovim uljem (po želji), posolite i pobiberite i dodajte mešavinu ruzmarinai začina po želji. Pecite oko 30 minuta na 180ºC ili dok bundeva ne porumeni po ivicama i ne omekša – ne zaboravite da tokom pečenja malo promešate da bi se svi komadi ravnomerno ispekli. Poslužite kao prilog uz neki od ova dva sosa.

Pixabay

Pavlaka od indijskih oraščića

Pomešajte ½ šolje (najmanje 2 sata) natopljenih indijskih oraščića, 1 kašičicu limunovog soka, ½ kašičice jabukovog sirćeta, prstohvat soli i ½ šolje vode u mikseru ili blenderu. Prelijte preko pečene bundeve i uživajte!

Bundeva sa gvakamole sosom

Avokado prerežite po dužini, uklonite košticu i kašikom izdubite meso. Prelijte ga limunovim sokom. Meso avokada izgnječite viljuškom ili izblendajte štapnim mikserom. Dodajte čen belog luka (ukoliko ga ne volite, možete dodati onaj u prahu ili ga potpuno izostaviti), peršun, vlašac (ili druge začine po želji) i kašiku maslinovog ili susamovog ulja i začiniti solju i biberom. Ako ste bundevu isekili na veće komade, možete ih umočiti u sos ili ga poslužiti kao prilog.

Slatka verzija

Ukoliko ste, pak, veći ljubitelj slatkih recepata, onda obavezno isprobajte ovu varijantu. Bundevu ispecite po gorenavedenom receptu (samo bez dodatka soli, bibera i začinskog bilja), pa je prelijte medom ili javorovim sirupom. Pospite cimetom i mlevenim orasima po želji.

LIMUN NEZAMENLJIVI BAR U 7 SITUACIJA: Od mučni i bola u grlu, do dezinfekcije

(Pančevac/Stil)

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

ŠANSA ZA JEFTINIJE ZAGREVANJE RADIJATORA Prijave na gradski konkurs do prve nedelje decembra! Uslov loše grejanje i sloga stanara!

Stambene zajednice imaju šansu da se do prve nedelje decembra prijave na gradski konkurs i da postanu kandidati za dobijanje novca za poboljšanje daljinskog...

TRENING CENTRA U MŠ PANČEVO Novih 16 radionica, učionica i amfiteatar sa modernom opremom

Kamen temeljac trening centra u Mašinskoj školi Pančevo površine oko 1.900 kvadrata i vrednosti dva miliona evra položili su prethodne nedelje direktorka Kancelarije za...

TREBA KAŽNJAVATI POČINIOCE Atari u plamenu je šteta koju treba smesta sprečiti! Brojne su posledice izgorelog zemljišta

Upaljene njive u atarima južnog Banata su slika koja se ponavlja iz godine u godinu. Veliko je pitanje dokle će zemljište moći da podnosi...

AKCIJA PANČEVCA I UDRUŽENJA LJUBIMCI: Ne kupuj – udomi Crnče i mišiće sa Strelišta

Društvo prijatelja životinja „Ljubimci” i „Pančevac” organizuju akciju pod sloganom „Ne kupuj – udomi”. Svake nedelje biće predstavljeni ljubimci za besplatno udomljavanje, to jest...

GRADSKA BIBLIOTEKA PANČEVO: Promocija romana „Mesto mleka pilula“ 17. novembra

Promocija romana „Mesto mleka pilula“ autora Miloša Tome biće upriličena u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo u petak, 17. novembra, od 19 sati. O delu će...