Jesenju sezonu uvek povezujemo sa ušuškanim ambijentom, toplim napicima, te poslasticama iz rerne čiji neodoljivi miris se širi po celoj kući. Pored jabuka i kestenja, jedna od jesenjih namirnica koju najčešće pripremamo na ovaj način svakako je bundeva, koja ne samo da je jako zdrava, već i vrlo ukusna.
Ona se može koristiti za pravljenje raznih pita, karija, humusa i potaža, ili jednostavno konzumirati u pečenom obliku uz dodatak raznih umaka i preliva. Kombinovanjem različitih ukusa i tekstura od ove jednostavne namirnice lako možete napraviti uzbudljiv gastro doživljaj i svaki put kreirati novu i nesvakidašnju kombinaciju ukusa.
Zbog toga smo danas za vas izdvojili nekoliko brzih i lakih recepata sa pečenom bundevom – u slanoj i slatkoj varijanti. Vi ćete sami odlučiti koja varijanta vam je najdraža, ali mi vam svakako savetujemo da isprobate sve!
Osnovni recept za slanu verziju
Pre nego što krenete sa pripremom ovih jela, važno je da znate da je za pečenje najbolje koristiti hokaido ili muskatnu bundevu – koru nije potrebno guliti. Samo prepolovite bundevu po dužini, kašikom odstranite semenke, a onda je isecite na kriške ili komade željene veličine. Rasporedite po plehu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Prelijte susamovim uljem (po želji), posolite i pobiberite i dodajte mešavinu ruzmarinai začina po želji. Pecite oko 30 minuta na 180ºC ili dok bundeva ne porumeni po ivicama i ne omekša – ne zaboravite da tokom pečenja malo promešate da bi se svi komadi ravnomerno ispekli. Poslužite kao prilog uz neki od ova dva sosa.
Pavlaka od indijskih oraščića
Pomešajte ½ šolje (najmanje 2 sata) natopljenih indijskih oraščića, 1 kašičicu limunovog soka, ½ kašičice jabukovog sirćeta, prstohvat soli i ½ šolje vode u mikseru ili blenderu. Prelijte preko pečene bundeve i uživajte!
Bundeva sa gvakamole sosom
Avokado prerežite po dužini, uklonite košticu i kašikom izdubite meso. Prelijte ga limunovim sokom. Meso avokada izgnječite viljuškom ili izblendajte štapnim mikserom. Dodajte čen belog luka (ukoliko ga ne volite, možete dodati onaj u prahu ili ga potpuno izostaviti), peršun, vlašac (ili druge začine po želji) i kašiku maslinovog ili susamovog ulja i začiniti solju i biberom. Ako ste bundevu isekili na veće komade, možete ih umočiti u sos ili ga poslužiti kao prilog.
Slatka verzija
Ukoliko ste, pak, veći ljubitelj slatkih recepata, onda obavezno isprobajte ovu varijantu. Bundevu ispecite po gorenavedenom receptu (samo bez dodatka soli, bibera i začinskog bilja), pa je prelijte medom ili javorovim sirupom. Pospite cimetom i mlevenim orasima po želji.
LIMUN NEZAMENLJIVI BAR U 7 SITUACIJA: Od mučni i bola u grlu, do dezinfekcije
(Pančevac/Stil)