spot_img
VESTIPolitikaĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ I SIJARTO: Srbija i Mađarska ostaju saveznici u snabdevanju energentima

ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ I SIJARTO: Srbija i Mađarska ostaju saveznici u snabdevanju energentima

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske, Peterom Sijartom, o saradnji u oblasti snabdevanja prirodnim gasom, izgradnji naftovoda između dve zemlje i jačanju kapaciteta za prenos električne energije između dve zemlje.

„Mađarska je prijateljska zemlja sa kojom imamo izuzetno dobre bilateralne odnose, a u uslovima krize je posebno važno da postoje partneri na koje možete da se oslonite. Rezerve gasa koje Srbija drži u skladištima u Mađarskoj veće su nego prošle godine i zajedno sa povećanim domaćim rezervama, naše ukupne zalihe sada su na nivou od oko 680 miliona kubnih metara gasa. Na taj način smo obezbedili dodatnu sigurnost za naše građane i privredu u slučaju bilo kakvih nepređenih situacija. S druge strane, Mađarska računa na sigurne isporuke gasa Balkanskim tokom preko Srbije, a razgovarali smo i o mogućnosti za dodatne kapacitete za potrebe Mađarske“, rekla je Đedović Handanović nakon sastanka sa mađarskim ministrom u Beogradu.

Dvoje ministara razgovarali su i najavljenom uvođenju takse Bugarske na transport ruskog gasa preko koji se odvija preko teritorije te zemlje.

„Takav postupak bio bi izuzetno nepovoljan i za Srbiju i za Mađarsku, ali i za neke druge zemlje u regionu i Evropskoj uniji, koje bi takođe bile pogođene i u toku su razgovori o merama koje možemo da preduzmemo kako bismo zaštitili našu poziciju. Srbija se i zvanično obratila Energetskoj zajednici po ovom pitanju, a to pitanje je i na stolu Evropske komisije. Želimo da budemo sigurni da nema nikakvog kršenja ni evropskih regulativa, niti ugovornih obaveza i sporazuma. Nastojaćemo takođe da u dijalogu sa bugarskom stranom pronađemo rešenje i da prevaziđemo izazove koji bi imao negativne posledice po snabdevanje prirodnim gasom“, rekla je ministarka.

printscreen/Ministarstvo rudarstva i energetike

Ona je podsetila da je u Bakuu pre dva dana potpisan ugovor o snabdevanju gasom Srbije iz Azerbejdžana, i dodala da očekuje da gasna interkonekcija Srbija-Bugarska, kojim će taj gas stizati do Srbije bude operativna do kraja novembra. „Pored dodatne sigurnosti za naše građane i privredu, ovaj gasovod dodatno će osnažiti ulogu Srbije kao tranzitne zemlje i očekujemo da u budućnosti i ovim gasovodom isporučujemo gas i Mađarskoj“, navela je Đedović Handanović.

Na sastanku je bilo reči i o praćenju realizacije projekta izgradnje naftovoda Srbija-Mađarska, koji će obezbediti dodatni pravac snabdevanja sirovom naftom za srpsko tržište. „Početak radova na izgradnji naftovoda, investicije vredne oko 150 miliona evra, očekujemo u drugoj polovini 2025. a planirani kapacitet iznosi 5,5 miliona tona nafte“, dodala je ministarka.

Takođe je konstatovano da razmena električne energije između Srbije i Mađarske raste, i da je planiran nastavak ulaganja u jačanje prenosnih kapaciteta. „Takođe, razgovarali smo i projektu Blue Sky koji treba da obezbedi zajedničku platformu za razmenu električne energije između Srbije, Slovenije i Mađarske, nakon što su Srbija i Slovenija već pokrenule prvu regionalnu berzu električne energije. Sporazum kojim bi Mađarska pristupila trebalo bi da bude potpisan krajem godine, kako bismo u prvim mesecima naredne godine videli finalizaciju ove inicijative“, navela je Đedović Handanović.

Sijarto je zahvalio ministarki na dobroj saradnji i naglasio da je Srbija „saveznik od poverenja i zemlja koja pomaže da Mađarka bude energetski sigurnija“. Takođe je istakao da je Bugarska, nažalost, donela odluke koje ugrožavaju sigurnost snabdevanja gasom Severne Makedonije, Srbije i Mađarske i ocenio da je to neprihvatljivo.

„Niko nema pravo da dovede u pitanje sigurno snabdevanje energentima jedne zemlje. Bugarska je bez prethodne najave uvela taksu na tranzit ruskog gasa čime je dovela u pitanje sigurnost snabdevanja Severne Makedonije, Srbije i Mađarske. Obratili smo se Evropskoj komisiji i dogovorili smo se danas da ćemo sa Srbijom usaglasiti naše naredne korake i dati zajednički odgovor. Ovaj neprijateljski čin dovodi u pitanje evropsku solidarnost ali je takođe i protivan evropskim propisima s obzirom da nije dozvoljeno uvođenje taksi i carina između članica EU, jer se time ograničava slobodan protok robe i krše evropski propisi. Nadamo se da će se i u ovom slučaju poštovati evropska pravila i zahvalni smo Srbiji na savezničkom pristupu po pitanju saradnje u sigurnom snabdevanju energentima“, rekao je Sijarto.

SLEDEĆE GODINE NOVA NAGRADNA IGRA Ministar Mali: Podigli smo svest građana da uzimaju račune

(Pančevac)

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

ŠANSA ZA JEFTINIJE ZAGREVANJE RADIJATORA Prijave na gradski konkurs do prve nedelje decembra! Uslov loše grejanje i sloga stanara!

Stambene zajednice imaju šansu da se do prve nedelje decembra prijave na gradski konkurs i da postanu kandidati za dobijanje novca za poboljšanje daljinskog...

TRENING CENTRA U MŠ PANČEVO Novih 16 radionica, učionica i amfiteatar sa modernom opremom

Kamen temeljac trening centra u Mašinskoj školi Pančevo površine oko 1.900 kvadrata i vrednosti dva miliona evra položili su prethodne nedelje direktorka Kancelarije za...

TREBA KAŽNJAVATI POČINIOCE Atari u plamenu je šteta koju treba smesta sprečiti! Brojne su posledice izgorelog zemljišta

Upaljene njive u atarima južnog Banata su slika koja se ponavlja iz godine u godinu. Veliko je pitanje dokle će zemljište moći da podnosi...

AKCIJA PANČEVCA I UDRUŽENJA LJUBIMCI: Ne kupuj – udomi Crnče i mišiće sa Strelišta

Društvo prijatelja životinja „Ljubimci” i „Pančevac” organizuju akciju pod sloganom „Ne kupuj – udomi”. Svake nedelje biće predstavljeni ljubimci za besplatno udomljavanje, to jest...

GRADSKA BIBLIOTEKA PANČEVO: Promocija romana „Mesto mleka pilula“ 17. novembra

Promocija romana „Mesto mleka pilula“ autora Miloša Tome biće upriličena u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo u petak, 17. novembra, od 19 sati. O delu će...