spot_img
VESTISrbijaNEVEROVATNA BAŠTA U PODNOŽJU TARE Kod Milana iz Bajine Bašte rađaju limunovi,...

NEVEROVATNA BAŠTA U PODNOŽJU TARE Kod Milana iz Bajine Bašte rađaju limunovi, pomorandže i kivi kao da živi na Mediteranu FOTO

Bajina Bašta -U selima širom Zapadne Srbije cvetaju jabuke, šljive i kajsije, ali u dvorištu jednog meštanina Bajine Bašte rađaju plodovi mediteranskog i drugog egzotičnog voća.

Plodovi u podnožju Tare sazrevaju na vreme, sočni su i ukusni baš kao i oni koji se gaje na mediteranskoj obali. Uprkos klimtaskim uslovima koji u Podrinju nemaju ništa zajedničko sa Sredozemljem ili dalekim tropskim krajevima, Milan Nikolić uspeo je da zasadi i dobije rod netipičnih biljaka za ovo područje.

RINA

– Citrusi su moja ljubav, a kako ne živim u delikim zemljama već u centru Bajine Bašte rešio sam i ovde da okušam sreću i uspeo sam. Imam nekoliko vrsta limuna, pomarandžu, mandiranu, limetu, kivi, kaže za RINU ovaj neobični voćar.

RINA

Milanova ljubav prema citrusima prerasla je u pravi hobi, stoga o svojim biljkama svakodnevno vodi računa tokom čitave godine. Njegov dom polako počinje da liči na botaničku baštu i kako kaže ništa mu nije teško da učini za svoje biljke.

– Za neke biljke sam išao i 30 kilometara da ih kupim. Nisu hteli da mi ih pošalju jer je to bilo vreme kad biljke miruju. Ja sam seo u auto i otišao da ih uzmem. U mojoj porodici svi vole ove biljke, a koliko biće vam jasno ako kažem da smo mi živeli u kući bez fasade, a napravili smo prostoriju za biljke koja je koštala tri pita više nego fasada. Prosto, ljubav prema biljka je jača, kaže Milan.

RINA

Svaka njegova biljka zahteva posebnu pažnju. Limun i pomorandža već su se odomaćili, a mandarine su kaže najlakše za održavanje. Pravi šampion svakako je kivi, koji iznese i do 100 kilograma ploda.

– Dosta je dobra biljka i zgodna da napravi hladovinu u dvorištu, puzavica je inače. Nije zahtvena, biljka nema bolesti, ne prska se i apsolutno je organska. Zalivamo ga i i stavljamo mu organsko djubrivo i to je sve što mu treba. Jedan muški i jedan ženski mora da ima, kako bi bolje rađali, rekao je Milan.

RINA

Kada plodovi kivija stignu na berbu, Milan ih skladišti u hladne prostorije, ali 90 odsto svega završi kao poklon prijateljima i komšijama, koji znaju da je u njihov rast uloženo mnogo ljubavi, pa samim tim imaju i mnogo veću vrednost.

(Pančevac/RINA)

EGZOTIČNO I JUŽNO VOĆE USPEVA I U PANČEVU Jovan Ilić pored limuna i banane u čijim plodovima odavno uživa, sad ima i guavu, planiku i kumkvat! FOTO

JAČAJU KOSTI, SMANJUJU APETIT, LEČE ORGANIZAM: Evo koje koštunjavo voće je dobro za šta

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

ŠANSA ZA JEFTINIJE ZAGREVANJE RADIJATORA Prijave na gradski konkurs do prve nedelje decembra! Uslov loše grejanje i sloga stanara!

Stambene zajednice imaju šansu da se do prve nedelje decembra prijave na gradski konkurs i da postanu kandidati za dobijanje novca za poboljšanje daljinskog...

TRENING CENTRA U MŠ PANČEVO Novih 16 radionica, učionica i amfiteatar sa modernom opremom

Kamen temeljac trening centra u Mašinskoj školi Pančevo površine oko 1.900 kvadrata i vrednosti dva miliona evra položili su prethodne nedelje direktorka Kancelarije za...

TREBA KAŽNJAVATI POČINIOCE Atari u plamenu je šteta koju treba smesta sprečiti! Brojne su posledice izgorelog zemljišta

Upaljene njive u atarima južnog Banata su slika koja se ponavlja iz godine u godinu. Veliko je pitanje dokle će zemljište moći da podnosi...

AKCIJA PANČEVCA I UDRUŽENJA LJUBIMCI: Ne kupuj – udomi Crnče i mišiće sa Strelišta

Društvo prijatelja životinja „Ljubimci” i „Pančevac” organizuju akciju pod sloganom „Ne kupuj – udomi”. Svake nedelje biće predstavljeni ljubimci za besplatno udomljavanje, to jest...

GRADSKA BIBLIOTEKA PANČEVO: Promocija romana „Mesto mleka pilula“ 17. novembra

Promocija romana „Mesto mleka pilula“ autora Miloša Tome biće upriličena u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo u petak, 17. novembra, od 19 sati. O delu će...