spot_img
VESTIDruštvoSOLIDARNOST I POŠTOVANJE VAŽNIJI OD OCENA: Počinje nova školska godina

SOLIDARNOST I POŠTOVANJE VAŽNIJI OD OCENA: Počinje nova školska godina

Uz intoniranje himne, danas će školovanje početi 65.000 prvaka, a nastaviti oko 700.000 osnovaca i srednjoškolaca. Resorno ministarstvo poslalo je smernice za rad. Posebna pažnja biće posvećena bezbednosti učenika, pa će u školama dežurati policajci.

Solidarnost važnija od ocena – prva nedelja biće tematska
A pre petica, važniji zadatak biće da o saosećanju, poštovanju, solidarnosti uče od prvog časa.

Te smernice resorno Ministartsvo uputilo je na adrese svih škola.

Učenici od petog do osmog razreda dobijaju i novu slobodnu aktivnost – Vrline i vrednosti kao životni kompas.

Prva nedelja biće tematska.

Dragana Đurić iz Nacionalne asocijacije nastavnika i roditelja Srbije ocenjuje da je tematska nedelja dobar znak da su donosioci odluka stavili akcenat na vaspitnu ulogu škole.

„Jedna tematska nedelja ne znači ništa. Ovo bi imalo svog smisla ukoliko postane najava neke tendencije u obrazovanju“, ističe Đurićeva.

Da li će škole imati dovoljno kapaciteta za nove aktivnosti
Prosvetne radnike brine i da li će škole imati dovoljno kapaciteta za nove aktivnosti.

Snežana Romandić iz Unije prosvetnih sindikata Srbije ne zna kako će psiholozi, koji su zatrpani poslom, obaviti dodatne časove za pete, šeste, sedme i osme razrede.

„Može biti da je bolje rešenje bilo da su ove radionice koje oni predviđaju, a koje zovu vrline, implementriaju u predmete koje smo do sada imali“, smatra Romandićeva.

Više policije ispred škola, poseban oprez zbog električnih vozila
Ispred škola i u njihovoj okolini biće više policije, najavljuju u MUP-u. Stručnjaci pozivaju na odgovorno ponašanje svih u saobraćaju.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja poručuje da decu treba podsetiti na neke opasne situacije.

„Pitajte kako će se ponašati na određenim tačkama koje su kritične na putu do škole. Skrenite pažnju deci na električna vozila, koja su sve više na našim ulicama, a bešumne su, zbog toga što mnoga deca više ne gledaju levo i desno, već se oslanjaju na ono što čuju, a električna vozila se ne čuju“, upozorava Okanović.

ISTORIJSKI DAN ZA SRPSKU DECU Sve škole povezane su na brzi internet, Brnabić iz Prijepolja poručila: Ovde nije kraj, idemo dalje! FOTO

(Pančevac/RTS)

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

ŠANSA ZA JEFTINIJE ZAGREVANJE RADIJATORA Prijave na gradski konkurs do prve nedelje decembra! Uslov loše grejanje i sloga stanara!

Stambene zajednice imaju šansu da se do prve nedelje decembra prijave na gradski konkurs i da postanu kandidati za dobijanje novca za poboljšanje daljinskog...

TRENING CENTRA U MŠ PANČEVO Novih 16 radionica, učionica i amfiteatar sa modernom opremom

Kamen temeljac trening centra u Mašinskoj školi Pančevo površine oko 1.900 kvadrata i vrednosti dva miliona evra položili su prethodne nedelje direktorka Kancelarije za...

TREBA KAŽNJAVATI POČINIOCE Atari u plamenu je šteta koju treba smesta sprečiti! Brojne su posledice izgorelog zemljišta

Upaljene njive u atarima južnog Banata su slika koja se ponavlja iz godine u godinu. Veliko je pitanje dokle će zemljište moći da podnosi...

AKCIJA PANČEVCA I UDRUŽENJA LJUBIMCI: Ne kupuj – udomi Crnče i mišiće sa Strelišta

Društvo prijatelja životinja „Ljubimci” i „Pančevac” organizuju akciju pod sloganom „Ne kupuj – udomi”. Svake nedelje biće predstavljeni ljubimci za besplatno udomljavanje, to jest...

GRADSKA BIBLIOTEKA PANČEVO: Promocija romana „Mesto mleka pilula“ 17. novembra

Promocija romana „Mesto mleka pilula“ autora Miloša Tome biće upriličena u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo u petak, 17. novembra, od 19 sati. O delu će...